https://www.traditionrolex.com/18 Zemanka se chce stát inspirací pro celý evropský pekárenský trh | Pekařské Technologie online https://www.traditionrolex.com/18
Zemanka se chce stát inspirací pro celý evropský pekárenský trh
  

Zemanka se chce stát inspirací pro celý evropský pekárenský trh


O biopekárně Zemance jste toho mohli již hodně přečíst. Na trhu funguje 15 let a neustále se vyvíjí. Její majitel Jan Zeman přichází s novými nápady jak být udržitelní a přispět k celkové změně přístupu na trhu.




Pekárna s šedesátimilionovým obratem, která vyváží do 11 zemí Evropy, přišla s myšlenkou cirkulárního pečení a zpracovává například kávovou sedlinu z řetězců IKEA, odpad z lisování ovoce a zeleniny firmy UGO nebo mláto z Plzeňského prazdroje a peče v podstatě z „odpadu“ lahodné sušenky. Ani to však  Zemance a jejím zaměstnancům nestačí. Jejich cíle jsou mnohem vyšší.
Biopekárna Zemanka si stanovila za cíl stát se první evropskou udržitelnou pekárnou a být tak inspirací pro ostatní pekárny na trhu. Dokonce zde tvoří pětiletý plán udržitelnosti,ve kterém hodnotí dosavadní stav, mapují spotřebu energií, původ surovin i jejich využití i recyklaci.

 

 

Svůj hlavní cíl rozdělili v Zemance na několik dílčích cílů, z nichž nejdůležitější jsou následující:

  • podpora ekologického zemědělství
  • podpora domácího (sedlčanského) regionu
  • jasný původ alespoň u 50% použitých BIO surovin (nestačí označení BIO)
  • rozšířit sortiment pro zákazníky se speciálními dietetickými požadavky

 

Poprvé tato myšlenka nabyla reálné podoby již v roce 2006, když se v Zemance začaly péct sušenky z bio surovin. To však byl jen první krůček na dlouhé cestě k udržitelnosti. Nejenže se peče pouze z produktů ekologického zemědělství, ale využívá se elektřina z obnovitelných zdrojů. Navíc v Zemance kladou důraz na osvětu a podporují různé ekologické akce a vzdělávání.

 

Zemanka se bude stěhovat

Veškeré plány pekárny směřují k vybudování první udržitelné pekárny v Evropě do roku 2027 a s tím souvisí i přesunutí pekárny do nových prostor, které by právě víc odpovídaly myšlence udržitelnosti efektivním využitím energií a minimalizací odpadu. Více si o plánech Zemanky můžete přečíst na jejich webu.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Zemanka se chce stát inspirací pro celý evropský pekárenský trh

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.