Ve středu 12. června se konal v Pardubicích jubilejní 30. ročník akce Dny chleba, které jsou největší tuzemskou pekařskou událostí. Tradiční slavnost, která se konala na výstavišti Ideon, přilákala rekordní počet pekařských odborníků a milovníků chleba.
Hlavním bodem programu byla prestižní soutěž Chléb roku, kde pekaři soutěžili v pěti kategoriích a do které se letos přihlásilo rekordních 272 vzorků chleba z celé České republiky. Odborná porota pečlivě posuzovala kvalitu a chuť chleba v různých kategoriích, a nakonec vybrala vítěze. V kategorii Chléb mladých zvítězilo Pekařství Křivka z Velkých Pavlovic se svým chlebem "Valašský kváskový". Mezi oceněnými pekárnami se objevily jak větší, tak i menší rodinné pekárny z různých koutů Česka.
Soutěžní chleby hodnotilo celkem dvacet zkušených komisařů s certifikací, kteří pečlivě prozkoumali chleby v soutěži Chléb roku. Využili stobodový systém, aby posoudili jejich parametry. Hodnotili vzhled, tvar a objem, kůrku, střídku, vůni a nejdůležitější aspekt, chuť.
Jak již bylo zmíněno výše, v jedné z hlavních kategorií, která nese název „chléb mladých“ letos zvítězila pekárna Křivka z Velkých Pavlovic. Toto pekařství má pobočku nejen v již zmiňovaných Velkých Pavlovicích, ale najdete ho například i v Moravské Nové Vsi, Břeclavi či Čejči. Křivkovo pekařství již v minulosti získalo ocenění za své pekařské umění, a to například za vynikající chléb bez hranice anebo za řemeslný chléb prémiové kvality.
Kromě soutěže Chléb roku se návštěvníci akce mohli těšit na bohatý doprovodný program. Na stáncích pekařů ochutnali širokou škálu chlebových specialit a dalších dobrot, sledovali ukázky tradičních pekařských postupů a dozvěděli se zajímavé informace o historii chleba a jeho výživové hodnotě.
Ku příležitosti 30. výročí byla pro návštěvníky k dispozici výstava právě 30 let Dnů chleba v České republice, kde byly vystaveny jednotlivé ročenky časopisu Pekař a cukrář. Dále se k tradiční soutěži letos připojila i nesoutěžní přehlídka chlebů, která umožnila každé pekárně ukázat svou výrobu a pochlubit se jak před publikem, tak i před konkurenty. Podařilo se i pokořit rekord z roku 2019, a to v počtu vystavených chlebů na jenom jediném místě.
Vůně čerstvě upečeného chleba, křupavá kůrka lákající k ochutnání a pestrá paleta chutí a tvarů – to vše je typické pro Dny chleba, oblíbená tradice, která se v České republice stala neodmyslitelnou součástí pekařského světa. Ale znáte příběh, jak se tato oslava chleba zrodila? Pojďme se vydat na cestu za kořeny Dnů chleba a odhalit jejich historii.
Rok 2004 se stal klíčovým momentem pro vznik Dnů chleba v České republice. Tehdy se poprvé konaly pod záštitou Svazu pekařů a cukrářů České republiky, inspirovány rostoucí popularitou podobných akcí v Německu.
Dny chleba nejsou jen o ochutnávání, ale také o sdílení a budování komunity. Pekaři z celého Česka se setkávají, aby se vzájemně inspirovali, sdíleli své zkušenosti a navazovali kontakty. Návštěvníci se zase můžou setkat se svými oblíbenými pekaři a dozvědět se více o jejich příbězích či filosofii.
Dnes jsou Dny chleba velmi oblíbenou tradicí, která se těší velké popularitě. Konají se každoročně a jsou jakousi oslavou chleba, poctivé práce a lidské tvořivosti. Ať už jste zkušený degustátor chleba, nebo jen labužník, který si rád pochutná na dobrém pečivu, Dny chleba vám zaručeně nabídnou nezapomenutelný zážitek.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse