https://www.traditionrolex.com/18 Hnětače a další zařízení pro novou pekárnu v Rosicích dodá Futurpol | Pekařské Technologie online https://www.traditionrolex.com/18
Hnětače a další zařízení pro novou pekárnu v Rosicích dodá Futurpol
  

Hnětače a další zařízení pro novou pekárnu v Rosicích dodá Futurpol


Společnost PENAM připravuje stavbu nové pekárny v Rosicích u Brna. Dodavatelem významné části technologie bude firma Futurpol, která s druhou největší pekárenskou skupinou v České republice dlouhodobě spolupracuje. Při této příležitosti jsme položili několik otázek jednateli společnosti Futurpol Vladimíru Horovi.




Společnost PENAM připravuje stavbu nové pekárny v Rosicích u Brna. Dodavatelem významné části technologie bude firma Futurpol, která s druhou největší pekárenskou skupinou v České republice dlouhodobě spolupracuje. Při této příležitosti jsme položili několik otázek jednateli společnosti Futurpol Vladimíru Horovi. 

Před časem mne zaujala vaše reklama na spirálový hnětač: „Na tradiční postupy MIXERem“!  Co vás k ní vedlo? 

Hledali jsme tehdy silná slova pro prolomení hluboce zakořeněných mýtů. Pro hnětení byla tehdy synonymem konkurenční značka a my jsme potřebovali opravdu úderný slogan. S odstupem času uznávám, že to dnes může působit trochu obhrouble, ale snad jsme se nikoho nedotkli. 

V každém případě platí, že dobrá věc se podařila, mýty padly a robotizovaná hnětací centra MIXER se stala nejprodávanějšími na našem trhu.

Získali jste významnou část dodávky strojního zařízení – Mísících center, pro realizaci projektu Nová pekárna Rosice. Jaké byly podle vašeho názoru hlavní argumenty investora pro volbu právě vaší technologie hnětení?

Není žádným tajemstvím, že naprostá většina provozoven společnosti PENAM používá pro mísení právě naše hnětače s integrovaným zráním těst. Poměr ceny a užitné hodnoty je po letech jejich využití v praxi tím nejsilnějším argumentem pro opakované investice. 

První prodeje provázely obavy z dumpingových znevýhodnění jiných značek. Ty zůstaly nenaplněny. Po mnoha letech zůstávají ceny lineárních robotů, karuselů, hnětačů se spodním vyprázdněním a planetárních šlehačů stále velmi příznivé. Preventivní servisy a drobné výměny spotřebních dílů tuto skutečnost jen potvrzují. Nic na tom nemění ani stále náročnější tendry spojené s evropskými dotacemi.

Dnes jsou vaším argumentem mimo jiné dlouhá léta zkušeností. Nicméně čím se vám dařilo zákazníky přesvědčit o výhodnosti těchto zařízení na začátku? 

Existují měřitelné veličiny určené pro posouzení kvality zařízení - výtěžnost, energetická náročnost, zahřátí těsta, hygiena provozu.  Nejsou však vždy směrodatné pro objektivní rozhodování o typu hnětače těsta a jeho zařazení do automatického celku.  

Vzpomínám si například na úsměvná klání o vítěznou míchačku, která umožní zapracovat do zámisu co nejvíce vody.  K naší cti budiž dáno, že jsme nikdy nebyli jejich iniciátory, nýbrž vždy jen vítězi takových soutěží. Co pak ale s řídkým těstem, na které neexistuje dělička, tvarovací stroj či kynárna? 

Je proto mnohem důležitější posuzovat celek a tomu podřídit volbu jednotlivých zařízení.  Nám usnadnil situaci fakt, že míchačky jsou součástí takzvané kuchyně, tedy automatického provázání surovinového hospodářství a hnětení, jehož výsledným produktem je těsto. Celek, který začíná naskladněním surovin, přes odsávání prašnosti až po překlapěč  díží do násypného koše nad děličkou.  Tento systém s garantovaným chodem a výkonem vzal pod svá ochranná křídla hnětení a pomohl odbourat počáteční nedůvěru ke značce MIXER.

Jakým směrem se bude ubírat technologie výroby těst?

Nemyslím si, že v blízké době dojde k převratným změnám.  Technologické postupy potřebují spíše zvolnit, nežli zrychlit.  Je starou pravdou, že nejlepším zlepšovacím přípravkem je čas.
 
Výroba těst bude spíše o automatizaci a šetrnosti.  O tom, jakým tvarem nástroje těsto zamíchat. Jak jej předat dalšímu zpracování a kolik času mu pro odpočinutí dát. Na úplném konci je finální výrobek, u našich klientů již několikrát oceněný jako Chléb roku.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.