Pekařina v Česku zažívá obrození. Co si žádá moderní zákazník?
  

Pekařina v Česku zažívá obrození. Co si žádá moderní zákazník?

Témata: pekařina

Soutěž Peče celá země rozproudila českou cukrářskou a pekařskou scénu, namotivovala lidi k domácímu pečení a také v Češích zažehla touhu po kvalitních surovinách a produktech. K oblibě domácího pečení přispěla paradoxně i první vlna kovidu, kdy se peklo doma tak moc, že se kvasnice staly nedostatkovým zbožím. V zemi, kde jsou ceny pečiva v supermarketech stále velmi nízké a výživová hodnota mnohého pečiva je na úrovni polystyrenu, se pomalu začíná formovat početná zákaznická základna, která upřednostňuje kvalitu a je ochotna si za ni i připlatit.




Poctivá práce i suroviny

Zákazníci si opět začínají vážit poctivé rukodělné práce a kvalitních surovin. Margaríny nahrazuje máslo, do hry se vrací kvasové pečivo i marcipán. Pekařskému řemeslu se vrací lesk z pekaře je zase pan Pekař.

 

Zdraví a udržitelnost

Pekařina se začíná přizpůsobovat novodobým trendům i potřebám společnosti. Myslí se na zdraví i na udržitelnost.

Zvětšuje se základna veganských zákazníků a těch, kteří vyznávají zdravý životní styl.

Jedna mouka je už minulostí a alergiky jistě potěší rozmanitost nabídky alternativních druhů mouky, jako je třeba mouka dýňová, rýžová, konopná, mandlová a další.

Ani používání barviv se nevyhnulo pokroku, nebo tedy spíš cestě zpět ke kořenům a moderní je použití přírodních barviv, jako je třeba kurkuma a řepná či borůvková šťáva.

Novodobým trendem je i využití fermentovaných potravin, které podporují zdravé trávení. Může jít o již zmíněný kvásek, ale také o přírodní kefír nebo jablečný mošt.

 

Překvapivé kombinace

Přestože se do módy vrací i absolutně tradiční pochutiny, jako jsou Honzovy buchty, své fanoušky vždy přivábí i neotřelé tvary a kombinace.  Do těsta se přidává koření jako třeba růžový pepř, větrník může vypadat jako hamburger. Fantazii se meze nekladou a mladá generace vždy ocení nějakou tu novou „bombu“ k vyfocení na sociální sítě.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Pekařina v Česku zažívá obrození. Co si žádá moderní zákazník?

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.