Světový den chleba v České republice
  

Světový den chleba v České republice


Světový den chleba je každoročně připomínán 16. října jako svátek základní lidské potraviny a oslava pekařské profese. Symbolicky v Břevnovském klášteře, odkud je z roku 993 první zmínka o výrobě chleba v Praze, proběhl poprvé on-line přenos oslavy Světového dne chleba v České republice. Pekařský svaz tak digitální formou zprostředkoval možnost připojit se k oslavě stovkám českých pekáren a médiím. Ve speciálním „chlebovém studiu“ pozvaní VIP hosté i zástupci profesního Svazu diskutovali o chlebu, jeho kvalitě, spotřebě a míře ocenění ve společnosti. Generálním partnerem akce byla již 5. rokem společnost Penny Market, která v rámci akce ocenila své nejlepší regionální dodavatele chleba.




Svátek chleba v celosvětovém měřítku


Světový den chleba vyhlásila Mezinárodní unie pekařů a cukrářů (UIBC). Přihlásila se tak svátkem základní lidské potraviny k datu 16. říjen, který v roce 1945 vyhlásila Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) jako den boje proti hladu. Svátek chleba se slaví v řadě zemí světa většinou formou odborných konferencí a osvětových akcí, dnů otevřených dveří v pekárnách, ochutnávek chlebového sortimentu, setkávání pekařů a propagací chleba, jako základní a nepostradatelné lidské potraviny.

On-line oslava

Organizátoři ani při letošních ztížených podmínkách nerezignovali na svátek chleba a při dodržení stávajících restriktivních opatření proti Covid – 19 zprostředkovali přenos zájemcům digitální formou. Cílem oslavy byla propagace kvalitního českého chleba a posílení úcty a vážnosti k tomuto gastronomickému fenoménu. Svůj hold chlebu vzdal předseda představenstva pekařského cechu Jiří Balabán, arciopat Břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek, nejlepší český horolezec Radek Jaroš a zástupci cechovních organizací reprezentujících výrobu českého piva, vína, mléka a mouky. Radek Mlích, vedoucí nákupu čerstvých potravin Penny, prezentoval aktuální trendy prodeje chleba a preference zákazníků.

Pekaři v 1. linii proti koronaviru  

V současné době naše země čelí dosud nepoznané hrozbě. Virus COVID -19 změnil chod naší společnosti a ze zaběhnutého způsobu života jsme se rázem ocitli v nouzovém stavu, kdy jde o životy lidí a hlavním úkolem je zastavení šíření epidemie. Právě v této situaci je nesmírně důležité, aby fungovalo potravinářství a lidé si mohli nakoupit čerstvý chléb a pečivo. Tato doba vyžaduje od pekařských výrobců velké úsilí, přijetí řady krizových opatření, aby se zvládla výroba a zásobování. Pekaři však tuto výzvu díky velké obětavosti, zodpovědnému přístupu ke svému povolání i celé společnosti zvládají na jedničku. V obchodech je dostatek chleba a pečiva, zásobování je plynulé, nevzniká žádná panika. Pekařky a pekaři zodpovědně pracují ve ztížených podmínkách, berou tento výjimečný úkol jako morální povinnost vůči svým kolegům, rodinám, firmě, společnosti. Přestože se o nich nemluví v médiích, jsou pekaři v „první linii“ společného boje proti neviditelnému nepříteli a patří jim za to velká úcta a poděkování.

Češi mají kvalitní chléb
 

Český chlebový trh je v současnosti dle nabídky sortimentu jeden z nejvyspělejších v Evropě, co se týče sortimentní nabídky a kvality chleba. Chléb u nás vyrábí okolo 700 klasických pekáren. Ročně se vyrobí 275 tis. tun chleba, denně 1 milion upečených kusů. Spotřeba chleba se po dlouholetém poklesu ustálila na hodnotě 40 kg na osobu a rok. Ročně utratí průměrný Čech za chléb necelých 1.000,- Kč. Spotřebitelská cena 1 kg chleba je v Česku velmi nízká - dle aktuálních údajů ČSÚ 27,- Kč, což je v rámci států EU 5. nejlevnější chléb (zdroj: EUROSTAT).

Trendy na chlebovém trhu

  • Při výběru chleba se spotřebitelé čím dál více orientují na speciální či regionální druhy chleba;
  • Nejoblíbenější však stále zůstává klasický pšeničnožitný Konzumní chléb či jeho pomoučněná varianta Šumava;
  • Spotřebitelé nekupují již celé bochníky chleba, ale jejich dělené části či chleby o menší hmotnosti 400 g až 900 g;
  • Téměř třetinu chlebového sortimentu dnes tvoří speciální druhy, odlišné svým tvarem, hmotností a zejména netradičními surovinami;
  • Postupně roste poptávka po chlebu s vyšším podílem žitné mouky, celozrnných a vícezrnných chlebech, které zejména ve velkých městech preferují spotřebitelé orientující se na zdravý životní styl;
  • V posledních 2-3 letech roste rychle spotřeba toastových chlebů, které si oblíbila zejména mladší generace;
  • V období epidemie koronaviru vzrostl on-line prodej pečiva a také zájem o domácí pečení chleba.

 

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z.s. je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekárenském oboru. V současné době sdružuje 130 členů - pekáren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro pekaře a potravinářských škol a učilišť. Více informací o profesním sdružení na www.svazpekaru.cz

Podklady ke Světovému dni chleba 2020 zde:

 


Zaujal vás článek?   


Autor: Tisková zpráva

Světový den chleba v České republice

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.