Unikátní chlebový betlém v chrámu sv. Víta na Pražském hradě
  

Unikátní chlebový betlém v chrámu sv. Víta na Pražském hradě


Ve dnech od 18. prosince 2013 do 12. ledna 2014 budou mít návštěvníci Pražského hradu jedinečnou možnost shlédnout unikátní chlebový betlém, který vytvořili studenti Střední školy obchodu, služeb a podnikání a VOŠ, Kněžskodvorská 33 v Českých Budějovicích. Partnerem výstavy je Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice.




Myšlenka chlebového betlému

První idea vytvoření chlebového betlému vznikla na půdě českobudějovické školy zhruba před rokem, kdy se mezi studenty začalo diskutovat o ústředním tématu pro výstavu Gastrofest České Budějovice. Prvotní myšlenka návratu k lidové tradici výroby betlému s netradičním materiálem – chlebem, byla v mnoha diskusích a praktických zkouškách s chlebovou kůrkou a střídkou rozvíjena a dále dotvářena zhruba půl roku. Konečnou podobu chlebového betlému se podařilo studentům dokončit v říjnu 2013 a v listopadu byl poprvé vystaven na Gastrofestu. Dne 8. listopadu 2013 byl chlebový betlém zapsán Agenturou Dobrý den Pelhřimov do České knihy rekordů jako Největší chlebový betlém.

Výroba chlebového betlému trvala zhruba dva měsíce a podílelo se na něm více než dvacet žáků Střední školy obchodu, služeb a podnikání v Českých Budějovicích pod vedením učitelek odborného výcviku. Samotný chléb byl upečen v pekárně PENAM, a.s. v Českých Budějovicích, kde probíhá odborný výcvik oboru pekař.

 

Chlebový betlém v chrámu sv. Víta

Největší chlebový betlém byl vytvořen na ploše 400 x 200 cm. Znázorňuje tradiční betlémský výjev tvořený krajinou s lidskými a zvířecími postavami, stavbami a stromy v celkovém počtu 558 objektů. Ty byly zhotoveny z chlebové kůrky a střídy kombinací různých technik, například vyřezáváním, modelováním, zamoučňováním, drobením či lepením.

Kardinál Dominik Duka komentuje exponát takto: „Chlebový betlém, který v katedrále udělá radost především dětem, nás upomíná na to, že Betlém (Bet-lechem) znamená hebrejsky 'dům chleba'. Dům chleba je domem lásky, domem, kde jsme jako děti dostávali najíst, kde hledáme útočiště, je to domov. Ale je to také cíl naší cesty - dům Boží.“

Partnerem výstavy se stal cech pekařů a cukrářů v ČR. „Velmi vítáme a podporujeme originální nápad vytvořit umělecké dílo z tak vzácného materiálu, jakým je chléb. Tvořivost a zručnost českobudějovických studentů je důkazem toho, že naše krásné a voňavé řemeslo má šikovné mladé pokračovatele,“ uvedl předseda cechu Jaromír Dřízal.

Unikátní chlebový betlém bude vystaven v Katedrále svatého Víta na Pražském hradě ve dnech 18. prosince 2013 až 12. ledna 2014, vždy v pondělí až sobotu od 9.00 hodin do 15.40 hodin, v neděli pak mezi 12.00 až 15.40 hodin.

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz

 

Kontakt

Ing. Jaromír Dřízal, předseda svazu, tel.: 266 199 202, e-mail: drizal@svazpekaru.cz
Ing. Zdenka Zaimlová, SŠ OSaP a VOŠ České Budějovice, tel.: 607 986 303, e-mail: zaiml.zdenka@centum.cz
Hana Novotná, Native PR, tel.: 221 592 450, mobil: 775 691 987, e-mail: hana.novotna@nativepr.cz


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.