V pohraniční perníkárně kousek od Vyššího Brodu pečou rakouské perníčky
  

V pohraniční perníkárně kousek od Vyššího Brodu pečou rakouské perníčky


Vánoční rakouské a české tradice mají mnoho společného. A není divu, obě země přeci spojuje společná historie. Co se cukroví týká, to má své čestné místo u nás i v Rakousku již desítky let. Na obou stranách hranice se pečou především perníčky, linecké a rohlíčky. První zmiňované pečou i v pohraničním městě Bad Leonfelden.




Mnozí ani netuší, že jen pár kilometrů od Vyššího Brodu jižně za hranicemi se nachází rakouské městečko Bad Leonfelden, kde se již od roku 1559 pečou perníčky. Toto tradiční cukroví vyrábí pekárna Kastner, která ale není jen obyčejnou pekárnou. Právě díky výtečným perníčkům je více známá jako perníkárna.

V perníkárně denně zadělají 12 až 14 tun těsta

Receptů na perníčky je mnoho. Každá hospodyňka si ten svůj vylepší po svém, a to například trochou rumu či medu. Vlastní recepturu mají i v Bad Leonfeldenu. Do těsta přidávají hned několik speciálních ingrediencí. Součástí pekařské technologie je tak nejen postup, ale i ořechy, pomerančová kůra a sušené ovoce. Avšak pokud si myslíte, že v jednom perníčku najdete všechny tyto dobroty, pak jste na omylu.

V pekařství vyrábí několik druhů perníčků. Aby uspokojili všechny mlsné jazýčky, musí na toto cukroví denně připravit 12 až 14 tun těsta, které podle pekařské technologie odpočívá po celý den. Začít dále zpracovávat se může až po 24 hodinách.

Perníčky Kaiser Taler jsou ze čtvrtiny tvořeny oříšky

Majitelem pekařství Kastner je Franz Weglehner, který spolu s šéfem provozu Paulusem Nimmerfulem dohlíží především na to, aby byla dodržována správná receptura. Díky ní slaví perníčky nejen po okolí městečka Bad Leonfelden takový úspěch.

Nejoblíbenějším druhem Pauluse Nimmerfula jsou hned dva druhy perníčků. Tím prvním je cukroví známé pod názvem Elizenlebkuchen. Tyto perníčky zdobí mandle. Jeho druhým neméně oblíbeným jsou perníčky Kaiser Taler, které jsou podloženy oplatkou a jsou tvořeny z 25 procent oříšky.

Mouka, med a sirup dále stojí za věhlasem perníčků

Nevšední ingredience, které v česku nejsou typické pro vánoční perníčky, přidávají výrobkům pekárny Kastner na originalitě. O jedinečnost se ale stará také zcela jiná a mnohem obyčejnější ingredience, než jsou různé druhy oříšků, sušeného ovoce či ovocné kůry. Tou nejdůležitější příměsí perníčků je správná mouka. Tu samozřejmě hned v závěsu následují i další nezbytné ingredience, jako jsou med a cukrový sirup.

V neposlední řadě se na věhlasu perníčků podílí i finální úpravy v podobě polévání, následného sušení a máčení v čokoládě. Poté už nezbývá nic jiného než perníčky zabalit do krabic. Jen tak se mohou dostat na stůl mezi ostatní tradiční cukroví, jako jsou nejen zmiňované vanilkové rohlíčky a linecké, ale i štola, vánočka nebo štrúdl.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV