1. Francouzské croissanty s křupavým povrchem
2. Španělské Churros z koblihového těsta, které se typicky se podávají spolu s šálkem kávy nebo horké čokolády k namáčení.
3. Nadýchané francouzské Éclairs z odpalovaného těsta oválného tvaru. Ty jsou naplněny krémem a polité čokoládovou, ovocnou, kávovou či karamelovou polevou.
4. Sicilské rolky Cannoli plněné nečastěji svěžím krémem z ricotty a citronové kúry, zdobené po stranách drcenými pistáciemi.
5. Francouzské měkké mléčné pečivo Brioch, které se krájí na plátky a podobně jako naše vánočka mažou ovocnými či lískooříškovými pomazánkami.
6. Francouzské větrníčky z opadlovaného těsta Profiterols, které jsou víceméně miniaturní verzí výše zmíněných éclairs. Bývají naplněny šlehačkovým krémem a polité čokoládou.
7. Rakouské smažené koblížky sypané moučkovým cukrem a plněné marmeládou (případně nugátem či pudinkem) znáte i z českého pekařství.
8. Španělské malé koblížky s dírou uprostřed Rosquillas jsou dochuceny skořicovým cukrem nebo cukrovou polevou. Do těsta se přidává anýz a citronová kúra.
9. Slané plněné pečené nebo smažené pečivo Burek původem z Bosny a Hercegoviny se vyrábí z tenkého listového těsta a plní mletým masem, zeleninou nebo sýrem.
10. Bulharský vrstvený slaný koláč z listového těsta Banitsa se obvykle plní balkánským sýrem a jogurtem, případně se připravuje s kysaným zelím.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse