Dny chleba v Pardubicích, aneb kde pečou ten nejlepší chléb?
  

Dny chleba v Pardubicích, aneb kde pečou ten nejlepší chléb?

Témata: dny chleba

Cítíte tu vůni čerstvě upečeného chleba a slyšíte zvuk křupavé kůrky, ze kterého se vám sbíhají sliny na jazyku? Málokde jinde, než právě při 23. ročníku Dnů chleba, se vám podaří lépe poodhalit tajemství dokonale křupavého, lahodného bochníku chleba.




Je 8. června 2017 a v pardubickém IDEONu se schází přes 400 potravinářských odborníků a pozvaných hostů na tradiční pekařskou slavnost s názvem Dny chleba, kterou každoročně pořádá Svaz pekařů a cukrářů v České republice. Pokud bychom se ohlédli o několik ročníků zpátky, nahlédli bychom pod pokličku podstatně skromnější akci, ze které se postupem času stala prestižní událost s dlouholetou tradicí.

Vzrušený šepot, zvědavé pohledy na produkty konkurence i vřelá setkání a výměna zkušeností. To vše doprovází akci, která určí, kdo se stane vítězem národní soutěže Chléb roku 2017 v kategorii „Konzumní chléb“, „Řemeslný chléb“ a „Chléb bez hranic“. Kromě soutěže, která má na svědomí atmosféru, jež by se dala krájet, akci doplňuje odborný seminář zaměřený na nové trendy výroby chleba ve 21. století a výstava dodavatelů pekárenského oboru. Mimo lákavých bochníků chleba na smysly útočí také další pečivo, včetně lahodných koláčků, kolem kterých nelze projít bez povšimnutí.

Akci, která dokazuje, že není chleba jako chleba, zahajuje Akt svěcení chleba, který celebruje generální vikář Královehradecké diecéze Mons. Josef Socha. Také Ministerstvo zemědělství ČR se na této osvětové akci na podporu tuzemských potravin a českého chleba podílí díky finanční podpoře. Dalším z významných partnerů akce je řetězec Tesco, který spolupracuje na prestižní akci pekařů a na soutěži Chléb roku již osmým rokem.

Jako při každé soutěži i zde se všechno točí kolem jedné otázky. Kdo si odnese titul Chléb roku, který ocení nejvyšší pekařské umění? A že se je opravdu na co dívat. Porota má nelehký úkol vybrat vítěze mezi 70 soutěžními chleby od pekařských firem z celé České republiky. Největší konkurenci má před sebou chléb v kategorii „Řemeslný chléb“, který se těší velké oblibě díky vysoké poptávce na trhu. Osud soutěžících leží v rukou sedmi pekařských odborníků, kteří se pyšní certifikací pro posuzovatele senzorické analýzy pekařských výrobků. Podle čeho se vítězný chléb posuzuje? Nejlepší chléb si může odnést maximálně 100 bodové ohodnocení na základě vzhledu, tvaru, objemu, kůrky, střídky, vůně a v neposlední řadě chuti, která je pro většinu spotřebitelů nejdůležitějším faktorem.

Vybrat ten nejlepší chléb není jednoduché ani pro odborníky, protože je opravdu z čeho vybírat, ale vítězem v každé kategorii může být jen jeden. Také jste napnutí, kam si můžete zajet pro nejlepší chléb v České republice? Porota se nakonec shoduje a oceňuje v kategorii „Konzumní chléb“ pekárnu BEAS, Choustníkovo Hradiště. Kategorii „Řemeslný chléb“ ovládá pekařství MaJa, Dolní Dunajovice. „V naší pekárně používáme technologii vyvádění přírodního kvásku žitnou moukou, při pečení chleba si ceníme především bohatých zkušeností pana Šmída staršího. Výhru jsem vzhledem k vysoké konkurenci nečekali a chystáme se ji oslavit hlavně tím, že se s chutí vrhneme do další práce.“ uvedl výherce v kategorii „Řemeslný chléb“ pan Šmíd z pekárny MaJa v Dolních Dunajovicích. Také kategorie „Chléb bez hranic“ zná svého vítěze. Stávají se jím pekaři z firmy PECUD, Žandov. Udělování cen však těmito kategoriemi nekončí. Také studenti potravinářské školy Pardubice mají možnost zvolit svůj nejoblíbenější chléb a jejich volba směřuje k pekárně ENPEKA v Žďáru nad Sázavou. Kromě hlavního ocenění získávají některé ze soutěžících pekáren titul Vynikající výrobek, který prokazuje jejich vysokou kvalitu.

Která potravina se u nás těší větší oblibě než právě chléb? Chléb je předmětem celé řady lidových rčení a ne nadarmo se mu říká „Boží dar“. Také 23. ročník Dnů chleba prokázal, že si pečivo, bez kterého si většina z nás život neumí představit, zaslouží opravdu velkou pozornost.

 

Foto: svazpekaru.cz


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.