https://www.traditionrolex.com/18 Jak jde dohromady pečení chleba a pražení kávy? | Pekařské Technologie online https://www.traditionrolex.com/18
Jak jde dohromady pečení chleba a pražení kávy?
  

Jak jde dohromady pečení chleba a pražení kávy?


Do pečení chleba i pražení kávy skočil rovnýma nohama a nyní přiznává, že to bylo šílené a místy velmi náročné. Přesto by své rozhodnutí kavárník Kamil Skrbek a jeho „parta“ neměnili. Tam, kde se kdysi vyráběly knoflíky, se nyní nese lahodná vůně čerstvého chleba a pražené kávy.




Proč kombinace kávy a chleba?

Nápad se zrodil, když nastal problém najít dodavatele kvalitního chleba pro Skrbkovy kavárny. Hledal někoho, kdo pečení opravdu rozumí a představoval si spolupráci s některou ze zavedených pekáren. Chtěl především pražit kvalitní kávu. O pečení chleba totiž nevěděl téměř nic. Jednání s dodavateli však nikam nevedlo, a tak se musel tým Kamila Skrbka vrhnout do pro ně zcela neznámého odvětví. Vznikla tak skvělá parta „amatérů“. Kromě bývalého grafika a informatika Kamila se do týmu přidali grafik Luděk a architekt Petr, kteří doplnili již stávající kolegy, cukrářku Martinu a kuchaře Michala a Dominika. Po přečtení mnohých odborných knih, zahraničním kurzu pečení v londýnském E5 bakehouse a mnohých pokusech a omylech se ukázalo, že to nebylo jen nějaké chvilkové poblouznění. Výhodně si tedy zakoupili pec, která zvládne tisíc chlebů za den a z amatérů se tak postupem času stali profíci. Hlavními pekaři jsou dnes Luděk a Petr.

V Londýně absolvoval Kamil Skrbek i kurz pražení kávy, tentokrát společně s baristou Honzou. Dá se tedy říct, že se opravdu snaží nahlédnout za oponu všeho, co dělá a řemeslu porozumět. Čerstvě upečený chleba považuje za úžasnou věc a tvrdí, že pekařina nabízí oproti práci s kávou větší možnost experimentovat a zdokonalovat se. Kromě pekárno-kavárny  Alf & Bet na Palmovce má ještě první espresso bar Ema na Florenci a nejnovějším přírůstkem do rodiny je Ema espresso bar v Karlíně.

Světácký chléb

V nabídce je šest různých chlebů,  Američan, Angličan, Dán, Venkovan, Ital a Čech a pravděpodobně se dočkáme i dalších novinek. Peče se z pšeničné i žitné mouky a pro kynutí chleba se většinou používá kvásek, avšak například na „Itala“ je vhodné droždí. Doba kynutí je potom u každého druhu jiná.

K sendviči z kvalitního domácího chleba si potom zákazník může vychutnat i luxusní kávu, například z Panamy, Kostariky či Keni.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Jak jde dohromady pečení chleba a pražení kávy?

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.