Podle průzkumu je v chlebu a pečivu příliš mnoho soli
  

Podle průzkumu je v chlebu a pečivu příliš mnoho soli

Témata: chlébpečivo

Aktuální průzkum iniciativy „Vím, co jím a piju“ zjistil, že se České republice prodává příliš mnoho přesoleného pečiva. Češi jsou společně s Maďary evropskými rekordmany ve spotřebě soli.




Podle Jiřího Bráta z iniciativy „Vím, co jím a piju“ prošlo testováním 20 vzorků chleba a pečiva. Kritéria Světové zdravotnické organizace na obsah soli splnilo celkem 11 z nich. Jen 9 vzorků pak vyhovělo doporučenému obsahu přidaných cukrů, rizikových tuků a vlákniny.

V případě soli činil zjištěný obsah v chlebu a pečivu rozpětí od 0,71 do 1,83 gramu na 100 gramů výrobku. Světová zdravotnická organizace doporučuje maximálně 1,2 gramu.

Člověk by neměl denně zkonzumovat více než 5 gramů soli. Češi toto doporučené množství až třikrát překračují. Podle Aleny Šteflové z české kanceláře Světové zdravotnické organizace by dodržování pětigramové hranice snížilo riziko mrtvice o 23 procent a infarktu o 17 procent.

Podle lékařů sůl zvyšuje chuť k jídlu a je tedy spoluzodpovědná za obezitu. Vysoký příjem soli rovněž zatěžuje ledviny. Hodně jí obsahují uzeniny, tučné sýry a chipsy.


Zaujal vás článek?   


Autor: Martin Stejskal



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.