Vyšší zájem po celozrnném pečivu registrují pekárny již delší dobu. Trend nyní přeje tomu, že celozrnnou mouku začínají k pečení využívat i přímo koncoví spotřebitelé. Rostoucí poptávce spotřebitelů vychází vstříc jak maloobchodní prodejci, kteří do svého sortimentu zařazují kilová balení celozrnné mouky, tak i samotné mlýny.
Příkladem je mlýn Perner ze Svijan, který doposud dodával celozrnnou mouku především velkým pekárnám a výrobcům cukrovinek. Mlýn nyní plánuje dodávat kilová balení celozrnné mouky obchodním řetězcům. Zároveň se chystá směřovat marketing ke koncovým uživatelům a informační osvětě založené na faktech, které spotřebitelům vysvětlí, v čem jsou celozrnné výrobky lepší.
Celozrnná mouka je pro tělo prospěšnější, neboť obsahuje vlákninu, cenné minerály i vitamíny. K nejdůležitějším látkám celozrnné mouky patří vápník, železo, hořčík, zinek a vitamíny B1 a B2. Na rozdíl od klasické mouky vyniká celozrnná mouka nižším glykemickým indexem. To znamená pozvolné uvolňování polysacharidů do krve během trávení a delší pocit zasycení.
Vyšší podíl vlákniny, minerálů a vitamínů je dán zpracováním samotné mouky. Při výrobě klasické mouky se mele pouze zrno zbavené otrub. Zatímco u produkce celozrnné mouky se zrno mele i s otrubami.
Vedle celozrnné mouky přeje trend také mouce špaldové, žitné, ovesné či pohankové. Veškeré druhy lze pěstovat v České republice. Je více než pravděpodobné, že zvyšující zájem o netradiční druhy mouky zasáhne nejen mlynárenský a pekárenský segment, ale také zemědělce, kteří částečně nahradí pšenici za jiné plodiny.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse