Čeští pekaři oslavili svátek chleba kulatým bochníkem. Byl vyrobený z pšeničné mouky a vážil přes 15 kilogramů a bude zapsán do české verze Guinnessovy knihy rekordů. Rekordní chléb má na výšku 17 centimetrů a průměr pak 59 cm. Celé tohle dílo vzniklo v Michelské pekárně. Tam tento chléb ale dlouho nezůstal. Nejprve putoval na akci Světového dne chleba a pak byl přemístěn na akci Svazu pekařů a cukrářů, kde byl celý zkonzumován.
Kolik chleba za rok sníme? Ještě po druhé světové válce snědl obyvatel České republiky ročně v průměru přes 80 kilogramů chleba, v roce 2007 to bylo už jen 50 kilogramů.
Dle organizace FAO se ve světě ročně spotřebuje téměř 350 mil. tun chleba, který existuje v nespočetném množství druhů, tvarů, velikostí a chutí. V Česku se ročně upeče přes 300 tis. tun chleba.
Zatímco v roce 1930 bylo na území Česka přes 13 tis. pekáren, ve kterých pracovalo více než 43 tis. lidí, v současné době je v tuzemsku kolem 1800 pekařských výrobců. Z nich 60 pekáren zaměstnává více než 60 pracovníků. Objem tržeb pekárensko-cukrárenského oboru loni dosáhl zhruba 25 mld. korun a zaměstnával 18.500 lidí.
A nejoblíbenější kombinace konzumace chleba? Samozřejmě s máslem, nebo se sladkou pomazánkou jako džem, se zavařeninou, marmeládou, medem, nebo může být použit jako obal pro sendvič (obložený chlebíček). Chléb může být jen upečen, nebo následně toustován (opečen) – toast. Chléb také může být osmažen na tuku nebo na oleji – topinka.
A jak ho rádi vy?
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
PMID 21437931 Free PMC article buy cialis online safely 2020 Dec 11; 6 50 eabc5883
Nový příspěvek do diskuse