Ing. Petr Šimon
  

Ing. Petr Šimon


výrobní ředitel společnosti Emco spol. s r.o. ČR




Jakými technologickými změnami vaše firma za poslední roky prošla?

Vlastním cereálním výrobkům se Emco věnuje kontinuálně od roku 1999. Emco se zaměřuje na exportní aktivity od roku 2001. V roce 2004 se výrobky vyvážely do čtrnácti zemí. V roce 2005 se zvýšil počet zemí pro export na dvacet a počátkem roku 2008 je to již 35 zemí po celém světe.

Emco má celkem tři výrobní závody – v Bohumíně, v Brně a v Hrdlech. Emco zahájilo výrobu v brněnském závodě počátkem roku 2001.

Muesli – technologie výroby je zde stejná, jedná se o výrobu sypaných druhů nebo křupavých.

Sypané jsou vyráběny smícháním jednotlivých druhů surovin v daném poměru.

  • Křupavé - základ tvoří pečený polotovar, který projde po vychlazení drcením a následně se přimíchávají další ingredience.
  • Pečení – v minulosti, úplně na začátku bylo pečení na plechu a v klasické troubě, postupem času docházelo k modernizaci, ale způsob pečení je stále diskontinuální. Pečeme na klasických pečících pleších a v boxových pecích. Do budoucna uvažujeme o kontinuálním pečení na průběhové peci.
  • Balení – v této oblasti došlo asi k největší modernizaci. Dnes balíme na vysoce moderních kombinačních vahách (4 cesty) a balicím automatu firmy SIMIONATO.
  • Sušenky – v minulosti výroba na drezírovacím stroji s vysokým podílem ruční práce, dnes vyrábíme pomocí lisovacího stroje, vylisované korpusy jsou ukládány opět na plech a pečení probíhá v boxových pecích. I zde do budoucna uvažujeme o pečení kontinuálním způsobem.

Cereální výživa je stále populárnější. Můžete vyzdvihnout základní zdravotní aspekty výrobků?

Oves má ze všech obilnin nejvhodnější skladbu aminokyselin nezbytných pro stavbu bílkovin a svalů. Díky těmto aminokyselinám a vysokému obsahu aminokyselin esenciálních se bílkoviny v ovesných vločkách blíží ideálnímu proteinu. Nejvíce dokumentovaným účinkem ovsa na lidské zdraví je příznivý vliv na snížení celkového krevního cholesterolu a LDL-cholesterolu.

Ovesné vločky obsahují vysoký podíl ovesné vlákniny s vyváženým poměrem vlákniny rozpustné a nerozpustné. Pod pojmem „vláknina“ se rozumí složené cukry (sacharidy), které organismus není schopen v tenkém střevě rozložit, následně vstřebat a využít jako zdroj energie. Vláknina obsažená v ovesných vločkách má na organismus člověka velmi pozitivní vliv. Zvětšuje množství střevního obsahu, „nasává“ do střeva vodu, ředí toxické látky ve střevním obsahu a především slouží jako substrát střevním bakteriím, které mají na zdraví člověka pozitivní vliv.

Celozrnné potraviny mají vždy nižší glykemický index než moučníky z bílé mouky. Ovesné vločky navozují pocit sytosti na delší dobu a tlumí pocit hladu. Ovesná vláknina zpomaluje vstřebávání cukru a pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Hladina krevního cukru v organismu zůstává vyrovnaná a nedochází k vysokému vzestupu hladiny inzulínu. Během celého dopoledne tak můžeme využívat postupně uvolňovanou energii.

Emco je synonymem zdravého životního stylu. Na celosvětový trend wellness reaguje kontinuálním vývojem výrobků s nízkým obsahem tuku či cukru. Například skupina výrobků „Emco Mysli na zdraví lehké a křehké“ nebo celozrnné lupínky „Miss Fit“ obsahují vysoký podíl vlákniny a snížený obsah cukrů a tuků. Pomáhají k získání a udržení štíhlé linie.

Společnost Emco se ztotožňuje s názorem odborníků, že základem dne by měla být snídaně, což stále ještě není samozřejmostí. Snídaně dodává organismu energii nezbytnou pro celodenní fyzickou i psychickou výkonnost. Na snídani by mělo připadnout 25 - 30% celkového denního příjmu kalorií. Je dokázáno, že zvyšuje odolnost organismu vůči stresu, únavě a nachlazení, zlepšuje koncentraci. V neposlední řadě - kdo snídá, bývá štíhlejší. V první části dne totiž člověk spaluje kalorie rychleji přirozenou aktivitou a neukládá je do tukových zásob. Kdo nesnídá, o to více jí během dne a večer a snáze přibývá na váze.

Jaké novinky pro nás Emco v roce 2009 připravuje?

Společnost Emco připravuje pro rok 2009 několik nových produktů, které potěší nejen ty, co dbají na zdravou stravu. Tyto produkty jsou nejen chutné, ale také zdraví prospěšné.

  • Vitalky
    Vitalky jsou ovesné sušenky určené pro všechny, kdo chtějí zdravě mlsat. Vyrábí se ve dvou chuťových variantách, a to Sezamové a Sezamové s oříšky. Výborně se hodí jako svačinka pro děti do školy nebo jako pochutnání k televizi. Dvousetgramové praktické balení s klipem zajišťuje možnost opakovaného uzavření a Vitalky tak zůstanou dlouho čerstvé a zachovají si svoji křupavost a aroma.
  • Müsli sušenky s novou sezamovou příchutí
    Novinkou v řadě Emco Müsli sušenek jsou ovesné sezamové müsli sušenky, které ocení nejen milovníci sezamu, arašídů a slunečnice. Kombinace celozrnného základu a sezamových semínek umožňuje uspokojit chuť na sladké, aniž bychom výrazně zvýšili příjem cukru. Cereální sušenky obsahují až 40 % ovesných vloček.
  • Neporcovaná ovesná kaše z řady Emco expres
    Přírodní neporcovaná kaše Emco Expres Natural je dalším produktem úspěšné řady Expres kaší, kterou rozšiřuje. Expres Natural se vyrábí v 500g balení a nabízí celou škálu možností a kombinací, proto se její chuť neomrzí. Koneční spotřebitelé si mohou vybrat množství kaše podle chuti a hladu. Kaši lze kombinovat s ovocem, oříšky nebo s čímkoli na co chuťové buňky pomyslí. Snadnou přípravu ocení všichni, kteří mají při snídani spěch. Děti se jí určitě naučí připravovat samostatně.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchů.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Ing. Petr Šimon

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV