Za první pololetí roku 2019 utratili lidé za pečivo oproti stejnému období v předcházejícím roce o 5,5 procenta více, za což může hlavně růst spotřebitelských cen. Tři pětiny výdajů přitom směřují na segment klasického čerstvého nebaleného pečiva. Takové výrobky kupují Češi přibližně jednou za tři dny a v průměru za ně utratí při jednom nákupu 32,50 Kč. Meziročně se cena čerstvého pečiva zvýšila o sedm procent.
Druhým nejčastějším segmentem je balené pečivo, z výdajů českých domácností tvoří 23 procent. Oproti čerstvému jej ale zákazníci kupují méně často, zhruba jednou za týden. Průměrný nákup u něj stojí přibližně 35 korun a i u balených výrobků si spotřebitelé meziročně zaplatí více o sedm procent. Nejnižší podíl pak má pečivo z mrazeného základu, u kterého lidé za jeden nákup zaplatí přibližně 25 korun a jeho cena rostla meziročně jenom mírně.
Z analýzy rovněž vyplývá, že zákazníci při nakupování pekařských výrobků stále více preferují obchodní řetězce, jak zahraniční, tak ty české. Výrazně se naopak snižuje podíl výdajů na nezávislém trhu, v loňském prvním pololetí klesl už na necelých třicet procent.
Podle odborníků za tento fakt může jak pohodlnost tuzemských zákazníků, kteří jsou zvyklí pečivo nakoupit v prvním supermarketu po cestě domů. Oproti zbytku Evropy má České také specifický trh, zejména v tom, že čerstvý chléb či rohlíky jsou součástí denního jídelníčku téměř každého. Navíc jde o tak zažitý zvyk, že většina zákazníků ani nepátrá po tom, z jakých surovin a jakým způsobem se pečivo vyrábí.
I když je český zákazník konzervativní a na trhu stále dominuje konzumní chléb a tukové rohlíky, i v tomto odvětví můžeme vidět zvýšený zájem o produkty naplňující zdravý životní styl. Výrobci se tak snaží nabízet pečivo s nižším obsahem cukru, soli, bez konzervantů, bez umělých barviv nebo v biokvalitě. Vidět je to například na zvyšující se poptávce po kváskovém chlebu bez přidaných konzervantů a stabilizátorů.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse