O tom, že je pekařina perspektivním oborem, se snaží přesvědčit například ministerstvo zemědělství ve svém posledním zpravodaji. V něm informuje o záměru Svazu pekařů reagovat na aktuální situaci. K 1. lednu 2020 spustí nový web pro žáky základních škol a jejich rodiče s názvem www.stansepekarem.cz.
Podle jeho autorů by měl nový web přinést nový pohled na pekárny 21. století. Zájemci se z něj dozví například to, že výroba už probíhá na moderních linkách s minimem ruční práce nebo že se platové podmínky v posledních letech pro šikovné pekaře výrazně zlepšily a dostaly se na republikový průměr.
Důraz chtějí klást hlavně na ty, kteří jsou manuálně zruční s citem pro kreativní práci s těstem. „Uplatnění v pekařině najdou technicky zaměření chlapci i dívky. Technologické procesy jsou dnes řízeny hlavně počítači,“ uvádějí autoři webu. Na příkladu vyspělých států EU chtějí navíc ukázat, že profese pekař je perspektivní povolání s dobrou budoucností.
Roční počet absolventů, který spadl pod hranici 150 za rok, ani zdaleka nestačí zabezpečovat poptávku českých pekáren. Těch je podle předsedy Svazu pekařů Jaromíra Dřízala mezi 700 až 750. V pekařském oboru přitom v České republice pracuje více 20 tisíc lidí. Sehnat kvalifikované pracovní síly je tak jedním z největších problémů tuzemských pekáren.
Tím druhým jsou podle zpravodaje ministerstva zemědělství dlouhá léta stagnující ceny základních pekařských výrobků, jako je rohlík, konzumní chléb nebo houska. „Přitom k tomu v době rostoucí koupěschopnosti obyvatel není nejmenší důvod. Zákazníci si chtějí na chlebu a pečivu pochutnat a jsou si ochotni za vyšší kvalitu a čerstvost připlatit,“ píší ve zpravodaji.
Zároveň poukazují na konkrétní příklad. Podle průzkumu Eurostatu je chléb v ČR pátý nejlevnější v Evropské unii, přičemž levněji jej pořídíte jen v Rumunsku, Bulharsku, Polsku a Maďarsku. „Situace se ale začíná rychle měnit, hlavně u soukromých pekáren v Praze již dosahuje cena chleba evropského průměru. Nabídka na českém pekařském trhu je jedna z nejširších a nejpestřejších v Evropě. Tuzemské pekárny denně nabízejí přes tři stovky druhů chleba a pečiva,“ dodává ministerstvo zemědělství.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Jsem pekař přes 25 let, to že nejsou pekaři je tím že kvalitního pekaře si často nikdo neváží...často se setkávám s tím že když přijde otázka čím se zivíš?vidím posměšek...a hlavně dnes už se neučí to pravé pekařské řemeslo...
Nový příspěvek do diskuse