Uplynulou sezónu vánočního pečiva a cukroví provázela nadstandardně vysoká poptávka. A to i přes cenové zdražování. Například majitelka libereckého pekařství U Jahodů Jana Novotová Jahodová zaznamenala o třetinu více objednávek na vánoční cukroví než v minulé sezóně.
Za vysokou poptávku podle Jany Jahodové stojí především uvědomění zákazníků, že při zohlednění cen surovin, energií a především drahocenného času na domácím cukroví příliš neušetří. Aby pekařství U Jahodů pokrylo vysokou předvánoční poptávku, muselo zavést i noční směny.
Ani po sezóně vánočního cukroví si pekaři příliš neodpočinou. Zanedlouho nastane jarní svatební sezóna. Ke každodennímu sortimentu přibudou svatební koláče, cukroví a svatební dorty. V domácím pekařství U Jahodů denně upečou dva tisíce vázaných koláčků a několik desítek až stovek velkých koláčů. K tomu navíc domácí zákusky a ostatní pečivo. Během svatební sezóny se tak produkce významně zvyšuje, neboť někteří svatebčané požadují až čtyři tisíce svatebních koláčků.
Zároveň roste poptávka po dražších svatebních i narozeninových dortech, za které jsou zákazníci ochotni více utratit. Například vliv cukrářských televizních pořadů zvedl zájem o trendy potahované i naopak takzvané nahé dorty, za které jsou zákaznici ochotni více připlatit.
Rodinné pekařství U Jahodů převzala Jana Jahodová po své mamince, jejíž vyhlášené koláče zná celý Liberec. Pekařství se striktně věnuje ruční výrobě sladkého pečiva. Veškerou výrobu zajišťují dvě pekařky a dvě cukrářky. O rozšíření výroby v pekařství U Jahodů neuvažují, neboť chtějí zachovat tradiční ruční výrobu a vysokou kvalitu svých produktů.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse