https://www.traditionrolex.com/18 UNESCO chrání nizozemské mlynáře, kteří vyrábějí mouku ve větrných a vodních mlýnech. | Pekařské Technologie online https://www.traditionrolex.com/18
UNESCO chrání nizozemské mlynáře, kteří vyrábějí mouku ve větrných a vodních mlýnech.
  

UNESCO chrání nizozemské mlynáře, kteří vyrábějí mouku ve větrných a vodních mlýnech.


UNESCO chrání nizozemské mlynáře, kteří vyrábějí mouku ve větrných a vodních mlýnech.




V Nizozemsku stále vyrábí mouku v původních větrných a vodních mlýnech

Nizozemskou krajinu zdobí přibližně 1 200 vodních a větrných mlýnů. Většinu z nich udržují dobrovolníci ve svém volném čase. I přes dostupné moderní technologie stále v zemi existuje hrstka mlynářů, kteří ve vodních a větrných mlýnech produkují mouku podle původních postupů. Tímto tradičním řemeslem, které se zpravidla dědí z otce na syna, se v Nizozemsku živí asi čtyřicet mlynářů.

To je i případ šestapadesátiletého Maartena Dolmana z města IJsselstein ve střední části Nizozemska. Maarten Dolman je mlynářem již 30 let. Mlynářské řemeslo zdědil po svém otci. V pětatřicetitisícovém městě IJsselstein  produkuje několik druhů mouky ve větrném mlýnu z roku 1732, který patří k největším mlýnům na obilí v Nizozemsku. Denní produkce dosahuje až jedné tuny mouky.

Žiji s větrem. Vítr je mým motorem už 30 let. Mlýn se hýbe, dává trochu energie a přináší mi uspokojení“, říká Maarten Dolman. Nizozemský mlynář dodává mouku řemeslným a rodinným pekařstvím. Svou produkci zároveň prodává v malém obchodě přímo u paty mlýna.

 

UNESCO přistoupilo k ochraně původního mlynářského řemesla

Tradiční řemeslo mlynářů provozující vodní a větrné mlýny bylo natolik ohroženo, že se ho UNESCO rozhodlo chránit zápisem na seznam světového kulturního dědictví. UNESCO se zároveň zavázalo finančně podporovat aktivity vedoucí k udržení a záchraně řemesla. K aktivitám budou patřit především kampaně ve školách, stáže v mlýnech a vzdělávání v oblasti mlynářského řemesla.

Cílem je udržet při životu mlynářské řemeslo využívající tradiční technologii. Maarten Dolman si pochvaluje, že je nyní řemeslo chráněné a původní postupy výroby mouky se zachovají po další generace. Pomyslné otěže v rodinné mlynářské tradici se připravuje převzít jeden z Maartenových synů, který se chystá pokračovat v otcových šlépějích.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.