„Udržitelnosti se věnujeme od začátku našeho podnikání. Od roku 2006 pečeme sušenky a krekry v bio kvalitě podle rodinný receptů, budujeme vztahy s lokálními dodavateli, pohání nás elektřina z obnovitelných zdrojů, investujeme do bezobalových systémů a v posledních letech také vyvíjíme produkty z nevyužitých surovin našich partnerů. Zkrátka děje se u nás hodně aktivit, které se dají nazvat udržitelnými. Až do loňského roku jsme v nich neměli jasný řád, chyběla nám strategie. Tu teď máme a vidíme jasný, daty podložený posun v oblastech, které jsme si stanovili za prioritní,” komentuje report udržitelnosti Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka.
Report ukazuje například snížení uhlíkové stopy společnosti z 51,8 tun CO2 v roce 2020 na 40,5 tuny CO2 v roce 2021. Společnost také ušetřila až půl tuny obalových materiálů, a to díky rozvoji bezobalového prodeje ve spolupráci s firmami MIWA, Mixit a Albert. Rozsah udržitelných aktivit pak potvrdila i mezinárodní organizace Green Brands, jejíž certifikaci Zemanka v roce 2021 získala.
Rok 2021 byl pro Zemanku také rokem rozvoje takzvaných cirkulárních produktů, které vždy vznikají z nevyužité suroviny z výroby partnerské firmy. Nevyužitá surovina je hygienicky ošetřena a následně zaslána do Zemanky, kde se zpracováním změní na chutné sušenky a krekry. Zemanka tímto způsobem v roce 2021 zpracovala více než tunu odšťavněné dužiny od společnosti UGO, ze které upekla řepné, mrkvové a řepno-mrkvové krekry a jablečné sušenky. Z více než 900 kg pivovarského mláta, které zůstane po vaření piva v Plzeňském Prazdroji, upekly pekařky v Zemance krekry a až 131 kg kávové sedliny, které do Zemanky z kávovarů ve svých restauracích dovezla IKEA, bylo použito do kávových sušenek.
Biopekárna se také věnovala interní sociální odpovědnosti. Vznikl etický kodex, zaměstnanci se začali vzdělávat o ekologickém zemědělství a nastaven byl i systém firemního dobrovolnictví. Za podpory Biopekárny se zaměstnanci začali angažovat i ve vzdělávání veřejnosti - v roce 2021 se uskutečnily online prohlídky provozu pro několik základních škol z různých českých regionů.
Kompletní report o udržitelnosti Biopekárny Zemanka je dostupný online na webu https://www.biopekarnazemanka.cz/cs/udrzitelnost.
Foto: Biopekárna Zemanka
Zaujal vás článek?
Autor: Tisková zpráva
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse