https://www.traditionrolex.com/18 Ušetřili půl tuny obalového materiálu, uhlíkovou stopu snížili meziročně o 20 %. Biopekárna Zemanka vydala report udržitelnosti za rok 2021 | Pekařské Technologie online https://www.traditionrolex.com/18
Ušetřili půl tuny obalového materiálu, uhlíkovou stopu snížili meziročně o 20 %. Biopekárna Zemanka vydala report udržitelnosti za rok 2021
  

Ušetřili půl tuny obalového materiálu, uhlíkovou stopu snížili meziročně o 20 %. Biopekárna Zemanka vydala report udržitelnosti za rok 2021


Středočeský výrobce sladkých sušenek a slaných krekrů v bio kvalitě zveřejnil svůj report udržitelnosti za loňský rok. Pro lokální firmu s 30 zaměstnanci jde o první ucelenou zprávu od vydání strategie udržitelnosti na podzim loňského roku a o druhý podobný report za dobu její činnosti.




„Udržitelnosti se věnujeme od začátku našeho podnikání. Od roku 2006 pečeme sušenky a krekry v bio kvalitě podle rodinný receptů, budujeme vztahy s lokálními dodavateli, pohání nás elektřina z obnovitelných zdrojů, investujeme do bezobalových systémů a v posledních letech také vyvíjíme produkty z nevyužitých surovin našich partnerů. Zkrátka děje se u nás hodně aktivit, které se dají nazvat udržitelnými. Až do loňského roku jsme v nich neměli jasný řád, chyběla nám strategie. Tu teď máme a vidíme jasný, daty podložený posun v oblastech, které jsme si stanovili za prioritní,” komentuje report udržitelnosti Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka.

Report ukazuje například snížení uhlíkové stopy společnosti z 51,8 tun CO2 v roce 2020 na 40,5 tuny CO2 v roce 2021. Společnost také ušetřila až půl tuny obalových materiálů, a to díky rozvoji bezobalového prodeje ve spolupráci s firmami MIWA, Mixit a Albert. Rozsah udržitelných aktivit pak potvrdila i mezinárodní organizace Green Brands, jejíž certifikaci Zemanka v roce 2021 získala.

Rok 2021 byl pro Zemanku také rokem rozvoje takzvaných cirkulárních produktů, které vždy vznikají z nevyužité suroviny z výroby partnerské firmy. Nevyužitá surovina je hygienicky ošetřena a následně zaslána do Zemanky, kde se zpracováním změní na chutné sušenky a krekry. Zemanka tímto způsobem v roce 2021 zpracovala více než tunu odšťavněné dužiny od společnosti UGO, ze které upekla řepné, mrkvové a řepno-mrkvové krekry a jablečné sušenky. Z více než 900 kg pivovarského mláta, které zůstane po vaření piva v Plzeňském Prazdroji, upekly pekařky v Zemance krekry a až 131 kg kávové sedliny, které do Zemanky z kávovarů ve svých restauracích dovezla IKEA, bylo použito do kávových sušenek.

Biopekárna se také věnovala interní sociální odpovědnosti. Vznikl etický kodex, zaměstnanci se začali vzdělávat o ekologickém zemědělství a nastaven byl i systém firemního dobrovolnictví. Za podpory Biopekárny se zaměstnanci začali angažovat i ve vzdělávání veřejnosti - v roce 2021 se uskutečnily online prohlídky provozu pro několik základních škol z různých českých regionů.


Kompletní report o udržitelnosti Biopekárny Zemanka je dostupný online na webu https://www.biopekarnazemanka.cz/cs/udrzitelnost.

Foto: Biopekárna Zemanka


Zaujal vás článek?   


Autor: Tisková zpráva

Ušetřili půl tuny obalového materiálu, uhlíkovou stopu snížili meziročně o 20 %. Biopekárna Zemanka vydala report udržitelnosti za rok 2021

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.