Jsou si u nás podnikatelé v potravinářství rovni?
  

Jsou si u nás podnikatelé v potravinářství rovni?


Jak máme rozumět situaci v našem potravinářském průmyslu? Co si máme myslet o obstrukcích, které provázejí některé schvalovací procesy nutné pro rozvoj podnikání? Vraťme se alespoň na chvíli do dětství a některé na první pohled složité věci si zkusme vyprávět jako pohádku.




Za devatero horami, za devatero řekami se nachází krásná země. Vládcové této země byli a jsou schopní i neschopní. Lid šikovný a pracovitý, ale také líný a vypočítavý. Nedivím se proto, že se náš Honza válel v poklidu za pecí. Nebyl sám, Honzů bylo mnoho. Většinou se znali a byli kamarádi, scházeli se a družili. Tu přichází Honza z východu. Je schopný, silný, movitý. Někteří Honzové zahazují ranečky s buchtami a opouštějí v panice svoje vysněné pece. Ostatní Honzové se snaží najít mrtvou a živou vodu, jež by jim dlouhověkost zajistila. Jejich víra pramení především z toho, že někteří schopní Honzové jsou již za vodou a mají se dobře. Možná proto, že méně leželi za pecí a více přemýšleli. Ostatní kontrolují ranec s buchtami a počítají, jak dlouho ještě vydrží.

 

A nyní zpět do reality. V nedávné době čelil projekt nové pekárny firmy BEAS v Chroustníkově Hradišti na Trutnovsku „zdržovací taktice“ dvou občanských sdružení. Jejich napojení na jiné pekárny v regionu bylo tak zjevné, že o něm napsala i Česká tisková kancelář (více se dočtete v původním článku Pekárna BEAS za půl mld. má povolení, kraj námitky odpůrců zamítl). Samotná obec, její obyvatelé i lidé z okolí stáli přitom jednoznačně na straně investora, který regionu nabídne nová pracovní místa i další benefity.

 

„Cui bono“, je stará latinská fráze, kterou používají právníci –„ Komu ku prospěchu“ je tato válka? Až se zvedne prach po této nesmyslné bitvě a budou se počítat mrtví a ranění, potom si aktéři uvědomí, jak byla zbytečná. Ruku na srdce, není velký podíl na tom, jak se k nám někteří obchodníci chovají, také v našich rukou? Neustále se střílíme do zad mezi sebou. Jakmile máme jen trochu rezervy, jsme ochotni je rozpustit při „podražení ceny“ oproti konkurenci. V bláhové naději, že to nikdo jiný neudělá. A stále zas a znova roztáčíme spirálu boje o zákazníka. Někteří rádoby „podnikatelé“ jsou ochotni jít až za hranici zdravého rozumu ve stylu: „když už na tom nevydělám já, tak ty taky ne“. Čeká nás ještě dlouhá cesta, spousta jednání a troufám si říct, že to bude nekonečný duel mezi námi a obchodníky. Duel v dosavadním stylu však nemůže mít vítěze.

 

A na závěr si nelze odpustit drobnou poznámku. Obdobnou realizaci jako výše zmíněný projekt připravuje i společnost PENAM patřící do konsorcia holdingu AGROFERT. Bude zajímavé sledovat, zda i v tomto případě vznikne zájmové sdružení firem, kterým leží na srdci neposkvrněnost životního prostřední dotčené oblasti.


Zaujal vás článek?   


Autor: Martin Stejskal



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.