Pekárna s šedesátimilionovým obratem, která vyváží do 11 zemí Evropy, přišla s myšlenkou cirkulárního pečení a zpracovává například kávovou sedlinu z řetězců IKEA, odpad z lisování ovoce a zeleniny firmy UGO nebo mláto z Plzeňského prazdroje a peče v podstatě z „odpadu“ lahodné sušenky. Ani to však Zemance a jejím zaměstnancům nestačí. Jejich cíle jsou mnohem vyšší.
Biopekárna Zemanka si stanovila za cíl stát se první evropskou udržitelnou pekárnou a být tak inspirací pro ostatní pekárny na trhu. Dokonce zde tvoří pětiletý plán udržitelnosti,ve kterém hodnotí dosavadní stav, mapují spotřebu energií, původ surovin i jejich využití i recyklaci.
Poprvé tato myšlenka nabyla reálné podoby již v roce 2006, když se v Zemance začaly péct sušenky z bio surovin. To však byl jen první krůček na dlouhé cestě k udržitelnosti. Nejenže se peče pouze z produktů ekologického zemědělství, ale využívá se elektřina z obnovitelných zdrojů. Navíc v Zemance kladou důraz na osvětu a podporují různé ekologické akce a vzdělávání.
Veškeré plány pekárny směřují k vybudování první udržitelné pekárny v Evropě do roku 2027 a s tím souvisí i přesunutí pekárny do nových prostor, které by právě víc odpovídaly myšlence udržitelnosti efektivním využitím energií a minimalizací odpadu. Více si o plánech Zemanky můžete přečíst na jejich webu.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse