https://www.traditionrolex.com/18 Křupavý chléb z parní pece | Pekařské Technologie online https://www.traditionrolex.com/18
Křupavý chléb z parní pece
  

Křupavý chléb z parní pece


Parní pec se výborně hodí pro pečení chleba s křupavou kůrčičkou a každý pekař srdcem a duší ví, že bez pořádné pece se pekařské řemeslo neobejde. Přesně taková pec se nachází v bývalé Weberově pekárně a chleba se v ní pekl již v době jejího otevření v roce 1933. Přestože se v ní pekly desítky a možná i stovky bochníků denně, nakonec pec vychladla a trpělivě čekala až jí svou pekařskou láskou probudí k životu nový majitel.




S parní pecí mnohdy promlouvá

Novým majitelem se stal Tomáš Vyroubal, třebíčský rodák, který zaslechl její volání a vrátil se z Prahy do svého rodného města, aby v ní znovu zatopil. Mezi novým majitelem a historickou parní pecí vzniklo takové pouto, že se sám pekař přiznává, že s ní mnohdy i hovoří. Více než jejím pánem se však cítí být jejím služebníkem, opatrovatelem. Miluje bohatou historii Weberovy pekárny, kterou si nastudoval a baví ho nahlížet do každodenního života tehdejších mistrů pekařů a jejich učňů, kteří často pod svými mistry pracovali pouze za stravu. Tento systém již samozřejmě v pekárně neplatí, ale parní pec a technologie pečení chleba jsou stále stejně dobré jako kdysi. Peče se bez kypřidel a jiných přípravků, pouze z kvasu. Takto se dnes i po desítkách let v parní peci připravuje věhlasný „Chléb z Třebíče“.

 

Mokrá pára a křupavý chleba, jde to vůbec dohromady?

Odpověď je jednoznačně ano. Pára, která je vedena trubkami se na dvě nebo tři minuty vypustí na studené bochníky chleba a proces kondenzace zajistí křupavou kůrku. Pára se potom samozřejmě musí otvorem vzadu vypustit, aby bochníky nebyly „dušené“ a následně se chléb na vyšší teplotu zapeče. To vše probíhá ve spodních pecích. Vrchní pece slouží k dopékání chleba do finální podoby. Takovým způsobem mohou vznikat desítky zlatavých bochníků zároveň. Denně se zde upeče až čtyři sta kusů tohoto chutného chleba.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Křupavý chléb z parní pece

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.