Český chléb se objevil na černé listině regulovaných výrobků Evropské komise. Byl tak rovnou mezi hranolky, sušenkami a dalšími produkty. To vyvolalo velký rozruch mezi pekařskými svazy v celé Evropě. Jako řešení pro snížení podílu akrylamidu, doporučuje Evropská komise pečení chleba za nižších teplot. Podle Svazu pekařů a cukrářů to však není technologicky možné.
Svaz pekařů a cukrářů společně s Potravinářskou komorou si proto nechal vypracovat testy na přítomnost akrylamidu v pečivu i chlebu. Z testů vyplývá, že ve většině případů je množství akrylamidu výrazně nižší, než kterou byla porovnávací hodnota. Svaz pekařů a cukrářů v tiskové zprávě uvádí: „Testy ukazují, že dobře upečeného, tedy nepřipáleného chleba či pečiva se kauza akrylamid nijak netýká.“
Škodlivý akrylamid vzniká převážně při tepelné úpravě potravin na 120 oC. Typickým zástupcem jsou smažené bramborové lupínky, hranolky či pražená káva. Tyto potraviny, respektive nadlimitní množství obsaženého akrylamidu se snaží Evropská komise regulovat.
Tradiční belgické hranolky, které pořídíte jen pár kroků od bruselského sídla Evropské unie, dostaly výjimku a budou se moct dále připravovat. Boj proti akrylamidu je celozápadním trendem. Například v americké Kalifornii nařídil tamní soud zavést na praženou kávu varovné nápisy, které spotřebitele varují před rakovinou.
Český chléb a další pekárenské produkty obsahují nadlimitní množství akrylamidu pouze pokud je pečivo připálené. „To by si poctivý pekař či prodejce nedovolil prodávat, a to jednoduše proto, že by si jej většina lidí nekoupila. V českých pekárnách tak na škodlivý chléb či pečivo nenarazíte. Produkty s přehledem splňují evropské normy,“ komentoval výsledky testů pro server iDnes Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů. Čeští spotřebitelé by se proto nadlimitního obsahu akrylamidu v čerstvém pečivu neměli obávat.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse