https://www.traditionrolex.com/18 Francouzští pekaři žádají o zápis bagety na seznam UNESCO | Pekařské Technologie online https://www.traditionrolex.com/18
Francouzští pekaři žádají o zápis bagety na seznam UNESCO
  

Francouzští pekaři žádají o zápis bagety na seznam UNESCO


Národní asociace francouzských pekařů se snaží o to, aby francouzská bageta byla zavedena na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Snahu podpořil také francouzský prezident Emmanuel Macron, který o křupavém pečivu prohlásil: „Bagetu nám závidí celý svět.“




Neapolská pizza se již zápisem na seznam UNESCO pyšní

Snaha francouzských pekařů nabrala realistických obrysů poté, když UNESCO v loňském roce zařadilo na seznam nehmotného kulturního dědictví neapolskou pizzu. Pravou neapolskou pizzu připravují mistři pizzaři, takzvaní pizzaiuolo, tím, že roztáčí těsto ve vzduchu, čímž ho provzdušní. Díky tradiční přípravě těsto získá své typické vlastnosti.  Toto tradiční umění pečení neapolské pizzy se v Itálii předává z generace na generaci.

Neapolská pizza je od roku 2010 vedena ve skupině chráněných označení Evropské unie neboli v seznamu TSG zaručených tradičních specialit. Z českých výrobků tuto ochranu užívají například špekáčky či lovecký salám. Zákon proto musí definovat nejen ingredience, ale také vzhled či tvar produktu.

Bagetu chrání francouzský zákon

Ve Francii je bageta chráněna zákonem od roku 1993. Tento zákon stanoví, že tradiční francouzské pečivo smí být vyrobeno pouze z pšeničné mouky, vody, soli a droždí. Zároveň hotová bageta nesmí být zmražena a určena k dopékání v prodejnách. Podle Dominiqua Anracta z profesní komory francouzských pekařů jsou zmrazené polotovary v supermarketech na hony vzdálené chutí i vlastnostmi pravých baget.

Česká kulturní dědictví na seznamu UNESCO

Na seznam nehmotného kulturního dědictví Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) jsou každoročně zapisovány nové položky. Principem je ochrana kulturních hodnot. Z českých nehmotných hodnot, tradic a zvyků je na seznamu UNESCO veden slovácký verbuňk, jízda králů, masopustní obchůzky na Hlinecku či sokolnictví a loutkářství. Zda francouzská bageta má reálnou šanci na zápis do světového nehmotného dědictví se rozhodne v příštích letech.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.